CSODÁLATOS AGY - 1. Amygdala

2017.11.24

A LEAPnek köszönhetően egyre jobban beleásom magam a neurológiába, ami újra meg újra elbűvöl. 2015-ben elindítottam egy sorozatot, melyet most ide is feltöltök. Egy-egy agyi területről kezdtem "konyhanyelven" írni, az érdekességekre fókuszálva, hogy megosszam azt a Csodát, mely a "fejünkben" működik ;) Az első terület: az Amygdala.

A CSODÁLATOS AGY - 1. rész: Amygdala (2015. január)

Egyik fontos érzelmi központunk, melyet vagy vészhelyzet, vagy "zsákmánylehetőség" aktivál. Az agy folyamatosan pásztázza a környezetet és riaszt, ha valami veszélyesnek tűnik (fizikailag, lelkileg vagy szellemileg), vagy ha valami számunkra fontos dolog válik elérhetővé. Az utóbbi esetben a jobb teljesítményt is elősegítheti ez a mandula alakú "magocska" - pl. verseny esetén, vagy amikor a buszt szeretnénk elérni ;) Negatív stressz esetén viszont a beinduló "üss vagy fuss" reakció miatt izomfeszülés, merevség, darabosság (minden értelemben ;), arrogancia, rá-rámozdulás jellemezhet minket. Sokszor úgy érezzük, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás - csak reagálunk. Mit tehetünk ilyenkor az egyensúly visszaállítása érdekében?

Veszünk pár jó mély levegőt, iszunk legalább 1 pohár vizet, pár percre elvonjuk a figyelmünket a stresszt okozó helyzetről (pl. egy kellemes zenével, valamilyen mozgással - tai-chi, jóga, de akár egy kis lépcsőzés, vagy séta is jó...) ... Ez jó eszköz pl. vizsgadrukk esetén is, hiszen az Amygdala sajnos ilyenkor blokkolhatja a szomszédjában lévő, rövid távú memóriáért ill. a megtanult dolgok felidézéséért is felelős Hippocampust.

Az amygdalának hatása van még (többek között) az alábbi funkciókra

  • érzelmeink szabályozása (mi jó számunkra és mi nem az)
  • menstruációs ciklus
  • hímivarsejtek mennyisége és mozgékonysága
  • szexualitás és szexuális viselkedés
  • ferromonkibocsátás, mennyire érezzük magunkat vonzónak... stb. Ezek zavara utalhat az Amygdala egyensúlytalanságára.

Láthatjuk, hogy amilyen pici olyan nagy hatású az életünkre ez a kis agyi mag. Fontossága miatt szoktuk a LEAP során is ezzel kezdeni a munkát és rendszeresen vissza-vissza is térünk az oldására.

További Csodaszép és Tudatosságot emelő napokat kíván:

Széplaki Viktória, Viki
Agyintegráció, Stresszoldás, Képességfejlesztés...
info@harmonizalas.hu