Egyedi gyerekek kontra kocka oktatási rendszer

2016.11.10

A "kocka" rendszerbe kényszerített - egyedi (legyen pl. kőr) gyerekek és szüleik, nevelőik is óhatatlanul feszültek. Olyasmibe próbálja a rendszer beletuszkolni a gyereket, ahova nem illik! (Akár itt szorul, ott lötyög). Minél nagyobb erővel próbáljuk beletuszkolni, annál nagyobb az ellenállás!

És a "kőr" gyerekeknek nap, mint nap tolerálni kell a mostani oktatási rendszer által okozott feszültséget! Ez nem kis stressz - a rendszer minden résztvevőjének (tanároknak, gyereknek, szülőknek egyaránt). Stresszben pedig nehéz hatékonyan működni! A Neurológiában erre mondják, hogy bekapcsol az Amygdala valamelyik (személyiségtípustól és még sok mástól függő) önvédő mechanizmusa:

  • düh
  • menekülés
  • bánat (szélsőséges esetben depresszió)
  • félelem (szorongások)
  • blokkolt motiváció (közömbösség, apátia)

Ez normális, génjeinkbe kódolt, ösztönös neurológiai és pszichológiai önvédő folyamat! Akár az iskolarendszer, akár a szülő váltja ki egy gyerekből, ez teljesen normális reakció (és persze az is normális, ha a gyerek hozza mindezt elő a felnőttből, vagy a felnőttek egymásból)! Az már egy másik kérdés, hogy mit kezdünk ezzel!


Milyen megoldások lehetnek - amíg a rendszer nem változik? Pl. a gyerekek rugalmasságát lehet támogatni! A benne keletkező feszültséget kell oldani. És persze meg lehet próbálni a rendszert is rugalmasabban kezelni!

Segíthet, ha bátran szembenézünk a helyzettel. Elfogadjuk - és ez nem jelenti azt, hogy tetszik is! Van és kész! A megoldás megtalálását tovább támogatja a ráhangolódás, értő figyelem, az egyensúlykeresés (pl. a felek igényei és a rendszer elvárásai között!). És az is fontos, hogy az érzésekről beszéljünk (a minősítések kiiktatásával, az "amikor ...., akkor ......" formában, a tények és saját érzésink feltárása talál leginkább meghallgatásra!) Hiszen általában mindenki úgy teszi a dolgát, ahogy a rendelkezésére álló információk, képességek, energiaszint birtokában a legjobban tudja. Figyeljünk arra és beszéljünk arról, amit szeretnénk! Minél hamarabb engedjük el a 'nem szeretem', 'nem akarom' dolgokat, annál könnyebben jutunk célba!
Konkrétabb tippek (hogyan és mit tehetsz) ide kattintva olvashatók!

Ha hasznosnak találtad cikkem, akkor kérlek, oszd meg másokkal is. Köszönöm.


Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki

https://magabiztossag.webnode.hu/
https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/
https://gyerekfejlesztes8.webnode.hu/

Stresszoldó (NEP akupresszúra + kineziológia)
One BrainTM (kineziológia) tanár, segítő
LEAP konzulens (neuroenergetikai kineziológia)
Reflexológus
Reiki tanár